tisdag 2 oktober 2007

Språkliga utmaningar

Jag har en vän som, liksom jag, tycker om att skriva tokiga ordvrägningar. Vi har ibland språkligt utmanande konversationer, och en av dem publicerades av någon anledning:
http://www.handgranat.org/Konversation/2007-09-20

Formen för denna konversation är ett gammalt påhitt från mig som jag kallar "Förolämpnings-stafett". Det hela började med att jag och en kompis var sura på varandra. Vi började tjafsa, men insåg snart att det vi sa om varandra, helt saknade sanning. Och med den utgångspunkten kan man fortsätta att hitta på riktigt fantasifulla förolämpningar. En bra stafett resulterar i många roliga fraser. Och det bästa är att ingen blir sur.

Ja, det är roligt att träna sin språkförmåga på olika sätt. Pröva tex att beskriva denna varelse med ord. Det finns hundratals sätt att göra det på. I grupp visar det sig, hur allas beskrivningar kommer skilja sig från varandra.


En annan knasig övning, är att studera en bild och föreställa sig allt som skulle kunna hända runtomkring.I den här bilden skulle tex allt detta kunna hända:

1. Det är långt till närmsta toalett, vilket kan bli besvärligt.
2. En gammal trädgren kan lossna och falla i huvudet på dem.
3. Värmen gör att de svettas, de kan börja lukta illa inför varandra.
4. Någon av dem kan få besvär av sin pollenallergi, de nyser och näsan börjar rinna. Eller så kan någon av dem utveckla allergi.
5. Ett bi dras till drycken med socker i. De kan få ett bistick.
6. Läsken de dricker fräter på tänderna!
7. Gräsfläckar är något av det svåraste att få bort från ljusa kläder!
8. En fågel kan skita någon av dem i huvudet
9. Maten de har med sig blir dålig i värmen, de kan bli matförgiftade
10. Någon av dem kan råka trampa på en rostig spik eller en bit glas
11. Ett ungsomsgäng hinner råna deras bil medan de ligger och myser.
12. En passerande turistbuss sladdar av vägen och kör på dem.
13. En helikopter ovanifrån kan störta rakt på dem!
14. En av dem inser hur tråkig den andra är, och sagan tar slut.
15. Någon av dem får för sig att äta en svamp de tror att de känner igen från en bok, men svampen är bara lik någon ätlig svamp, den är giftig och de dör.




Kylskåpspoesi är också ett roligt sätt att vara kreativ med ord. Jag har inte ändrat om mina ord på kylskåpet på länge.


Nästa vecka ska jag förresten till Buhus Fästning. Det är enkelt att komma dit. Man tar bara buss Grön Express från Brunnsparken till hållplats "Fars Hatt" i kungälv. Det tar högst 40 minuter.

Jag var där för ett par år sedan:



Jag avslutar med en gåta som jag stötte på för några månader sedan, men inte ännu orkar lösa. Har någon svaret, säg det till mig!


/Struttu
Jag har en vän, som liksom jag, tycker om att skriva tokiga ordvrängningar. Vi har ibland språkligt utmanande konversationer, en av dem blev publicerad av någon anledning:

http://www.handgranat.org/Konversation/2007-09-20



Formen för denna konversation är egentligen ett gammalt påhitt från mig, som jag kallar "Förolämpnings-stafett". Det började en dag för många år sedan, när jag och en kompis var sura på varandra. Vi började förolämpa varandra, men insåg snart att det inte låg någon sanning i det vi sa om varandra. Och med den utgångspunkten, är det möjligt att låta fantasin flöda fritt, när man förolämpar någon. En riktigt lyckad stafett i förolämpning skapar en hel del roliga fraser. Och det bästa av allt är att ingen blir sur.