tisdag 12 februari 2008

Kontiki, grimascher och söndagsmys



Min helg har varit full av möten, musik och bus, men den har ändå vart lugn. Beror nog på att jag sovit väldigt lite på senaste tiden, och tog igen det rejält både på lördag å söndamorron. Jag har jobbat väldigt intensivt de senaste veckorna, och konstigt nog har det resulterat i att jag fått svårt att somna, fast jag vart tröttare också. Nu ska jag se till att somna innan 03 på nätterna, vilket inte varit fallet på senaste veckan..


I fredags var jag på Kontiki med fina vänner. Det ligger helt passande nära Botaniska trädgården, eftersom det är inrett med just växter som tema. Palmblad, rör av bambu, strån av vass, samt mängder med blinkande lampor ger stället sin charm, och en lite paradisisk atmosfär. Men musiken var lite väl uppskruvad; det skar i öronen så vi sa till i baren att de skulle sänka volymen en aning. Sen satt vi där hela kvällen och myste.

Caroline, Jenny & jag fjantade oss lite.

Jag och Caroline har samma inställning till vad det innebär att ha kul. Hon är en grym lekpolare!



På lördan var det inslyttningsfest hos Sara, definitivt en av de roligaste kvällarna på länge. Ingen alkohol, men massor med fina människor, lite glass, och många, många kramar.

Jag, och Helen med sin nya, fina kofta som hon fick där. Hon e urskoj att hänga med!

Finaste Elin och Anna i sin snygga frisyr.



Jens är mysig.


Per var också där och gjorde kvällen extra mega-mysig!

I söndags var det vila som gällde.

Jag, Maria och Andrés satt å degade nåra timmar, precis vad jag behövde. Vi hälsade på Pedram, som håller på att flytta.

Vi passade på att prata om lite gemensamma projekt som snart ska genomföras.

Detta fick mig att tänka på en grej jag sysslade med för ett par år sedan. Jag har alltid varit intresserad av psykologi, och hur människans medvetande fungerar. Jag började intressera mig för att testa människors förnuft och tankekedjor, och bestämde mig för att pröva i vilken grad människor kan styra andra i tankarna. Jag kom på många olika scenarion att arrangera, för att genomföra detta. Mitt syfte med projektet var att på ett konkret sätt visa hur folk påverkas och luras av andras åsikter och beteenden, eller helt enkelt att se hur folk reagerar i ovanliga situationer. Vi var några som gick ut och gjorde dessa sociala experiment. Jag kallade gruppen "Projekt folkpåverkan". Här är några av de experiment som genomfördes, och resultaten:

1. Ställ dig i en bankomatkö och vänta tills någon ställt sig bakom dig. När du kommer fram till bankomaten, utbrist då: – "Nej, den är avstängd! Ur funktion står det!" Gå ifrån bankomaten och se om den andra följer efter dig eller går fram och kontrollerar att du talade sanning, att bankomaten verkligen är avstängd.
Litar man på andra? När en vän utförde detta test gick en äldre dam fram och kikade på bankomatens display, för att upptäcka att den visst fungerar. De två killar som stått innan henne i kön, gick däremot iväg utan att blinka, när de fick höra att den var ur funktion. Jag vill inte dra någon slutsats om att äldre människor litar mindre på andra. Experimentet fick ett liknande resultat då jag själv gjorde det: En ung kvinna litade på vad som sades, och gick vidare. En äldre man däremot, ställde sig att stirra på skärmen.

2. Stanna upp flera stycken och stirra på ett hustak en stund, och se hur många ni kan få att stanna till och göra detsamma. Vi var 4 allierade som med mellanrum på ett tiotal sekunder, stannade upp och stirrade på taket, där ingenting alls försiggick. Under loppet av 2 minuter, fick vi runt tiotalet människor att stanna till och stirra. De undrade vad alla andra tittade på. Några gick snart vidare, några stod där runt en minut. Sedan gick vi alla fyra vidare, också nu med mellanrum. Två idioter stod ännu kvar och tittade! De borde ha gått när de inte upptäckt något ovanligt på taket. Men eftersom så många andra stod där innan, måste det där som alla tittar på ju komma fram snart, eller? Människan är rolig.

Vi genomförde en hel den aldra skumma grejjer, och det var alltid lika roligt att se folks reaktioner. Det är lättare att lura andra än vad man tror. Men lättast av allt är att själv bli lurad.

/Struttu