tisdag 2 juni 2009

Dofter


Juni månad har kommit utan att jag har hunnit med att vänta på den.

Jag är mitt uppe i allt och det känns underbart. Häromdan promenerade jag 2 mil med H. Och när vi kom hem till mig hade jag inte ont i fötterna ens. Jag vill göra det till en vana, att promenera långa sträckor varje söndag.. älskar känslan av att bara gå och gå, med någon vid min sida, prata och gå och insupa den ljumma luften, doften av sommar..

Detta får mig att minnas en händelse för kanske ett år sedan. Jag var ute och cyklade, passerade allén mot järntorget, hade ingen musik i öronen, för omväxlings skull. Då kände jag plötsligt en lukt av SMÖR. En varm doft, av typen smör som börjat smälta. Ja… SMÖR. Här, mitt bland asfalt och träd. På den här platsen, hade jag verkligen inte förväntat mig att känna en doft av smör. Jag cyklade vidare, men funderade över vart doften kunde ha kommit ifrån. Jag får aldrig svaret på den frågan, men efter denna händelse uppkom en fråga i mina tankar.

Hur ofta känner jag igen en doft, men upplever den på ett nytt ställe?

Det finns mängder av dofter man upplever mer eller mindre ofta, men då och då kan det hända att en av dessa dofter uppträder på en plats där man aldrig känt den förut. Ja, kanske rentav på en plats där man aldrig kunde tänka sig att känna just denna doft. Men hur ofta händer det?
Vissa dofter associeras med vissa platser. Alla förväntar sig att det ska dofta klor inne på ett badhus. Det finns dofter som är vanliga på en viss plats, men ofta kan uppstå även på en annan plats. Ingen blir förvånad över en parfymdoft i en presentbutik, inte heller på bussen.

Och det finns dofter som de flesta känner igen, men inte riktigt kan beskriva med ord. Som doften av pizza. Och dofter som är så ovanliga, att man blir förvånad vart man än känner dem. Men, vilka dofter är detta? Svaret varierar givetvis beroende på vem som svarar, och vart i världen denna person befinner sig. Dofter är kulturellt varierande. Säkert finns det dofter som existerar i ett land, men definitivt inte i ett annat. Vilka dofter då?


Har du någonsin känt en doft som är dig välbekant, men som du absolut inte förstår hur den kan uppstå just på denna plats?

/Struttu