söndag 2 december 2007

Oändligt underbar

Ikväll har jag läst några kapitel ur "Den oändliga historien",
en av mina favoritböcker.
När jag var mindre kunde jag identifiera mig med bokens huvudrollsinnehavare, Bastian. Handlingen baseras på att han ofta drömmer sig bort, och ibland gömmer sig i drömmarnas värld som en flykt från sin dystra verklighet. En dag får han syn på en vacker bok med två orkar på omslaget. Då bokhandlaren förbjuder Bastian att titta i den, blir hans så nyfiken att han i smyg lånar med sig boken. Han sätter sig på en vindsvåning och börjar läsa:
Det står att barn i verkligheten har slutat att hitta på egna sagor, och att fantasiens värld blir alltmer tom. Den som blir utvald att hitta en lösning på problemet, är själv en varelse från fantasiens värd- krigaren Atreyu. Utan en aning om hur han ska lyckas, irrar han hjälplöst omkring. Till slut söker han upp den uråldriga Morla, den visaste varelse som någonsin funnits. Atreyu får veta att han måste finna Det Södra Oraklet, den enda som känner till hemligheten om hur man räddar fantasiens värld..
Symbolen som Atreyu får, kallas Pantakeln
Författaren Michael Ende var genialisk när det kom till att fantisera fram underliga platser, varelser och händelser.
I boken får man följa med på en lång resa och besöka otaliga, mystiska platser.
De tusen portarnas tempel, Stenskogen Wodgabay. Morgul, den kalla eldens land. Spölstaden. Eripo, ett högt torn av glas. Urskogstempel i Muamat. Den täta Ylskogen. Förändringens hus. Minroudgruvan- en gruva full av bilder. Stjärnklostret Gigam. Korgstaden. Dimhavet Skaidan. Oglais trädgård. Murhu– tårarnas sjö. Horok, borgen som ser.


Sfinxerna. De ser vad man egentligen tänker om sig själv. Deras ögon förblir slutna, tills dess att någon som inte känner sitt eget värde vill passera..
Elfenbenstornet
Snigeln som är snabbast i världen
Stenbitaren
Än fler intressanta varelser beskrivs i boken. Det finns små pysslingar som bygger städer i träd. Snöandar som andas ut moln av dimmig rök. Nattslinkare som kan ta dig när ljuset fallit.Spegelfäktare som virvlar runt. Satyrer med krokiga ben. Skuggskälmer, Huvudfotingar, Temperamentniker. Acharai- de ständigt gråtande. Uyulala- tystnadens röst. Graograman- varelsen som dör varje natt. Fru Aiuola, som är ihopväxt med sitt eget hus.Yor, den blinda bergsmannen. Sassafranierna, som föds som gamla och dör som spädbarn.
Alla som värderar fantasi, skulle älska den här boken! Läs, läs!
Ja, det är en bra sysselsättning nu när det dåliga vädret fortsätter. Själv lägger jag mycket tid på att reflektera läsa, och tänka på diverse intressanta saker.

En intressant sak som har med språk att göra är detta. Hjärnan lär sig varje bokstav en i taget, men när man sedan lärt sig läsa, tolkar hjärnan all text som en helhet, inte som enheter som sitter ihop. Ett känt exempel på två språk:

Cna yuo raed tihs?
It dsen't mtaetr in waht oerdr the ltteres in a wrod are, the olny iproamtnt tihng is taht the frsit and lsat ltteer is in the rghit pclae. It can be a taotl mses, you can sitll raed it.

Kna du lsäa tetxen?
Edt seplar det inegn roll i viekln odrnnig bksotrnävea i ett ord står i, det enda som är vtikigt är att fsötra och ssita bavstoken såtr på rtät patls. Edt kna stå hlelur om blluer och man kna ädnå lsäa tetxen uatn porbelm.

/Struttu